• Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

  • Bonsai Sumiko

Copyright 2024 - Bonsai SUMIKO

Trojmodřín 2006

Již v roce 2001 jsem v lese, nedaleko od mého bydliště, obkopal poměrně mohutný modřín pravidelně tvarovaný okusem srnčí zvěře. Protože se jednalo o velkou rostlinu a já se tehdy domníval, že mimořádnou, nechtěl jsem nic uspěchat a modřín jsem vyzvedl až po dvou letech přípravy. Jistě to bylo správné, protože kůlový kořen, který jsem v roce 2001 přeřízl, měl průměr 6 cm.

 

 

 

Samotné vyzvednutí již neznamenalo žádný problém, pouze odpovídající kontejner nebylo snadné rychle najít. Rok 2002 a 2003 znamenaly období zvykání si na nové stanoviště, ale především pravidelného zakrácování nových výhonů. Růst byl sice intenzivní, ale množství větví využitelných pro tvarování minimální. Větve většinou hodně silné, rovné, bez pohybu a často ještě na špatném místě. Mé nadšení z místa nálezu výrazně opadlo. Záměrně jsem proto modřín vzal s sebou na jeden z pravidelných seminářů O. Auera v italském Brixenu, abych slyšel názor skutečného profesionála a zároveň člověka, který strom nikdy neviděl. Ani Othmar však nadšením právě nepřekypoval.
Právě proto jsem se ale utvrdil v tom, že z tohoto stromu zkusím vytáhnout to nejlepší, vyskytující se vady odstraním nebo zakryju. Chtěl jsem dát šanci průměrnému až podprůměrnému stromu. Jednou z možností je sesazení skupiny, kde pozorovatel nevnímá tolik detaily jednotlivých stromů, ale spíše celkový dojem, koncepci. Zároveň jsem nechtěl sesazovat klasický lesík, ale spíše skupinu 3 max. 5 stromů podobného charakteru.
Vybral jsem tedy 3 pokřivené modříny a od roku 2004 je připravoval a vlastně stále připravuji na sesazení do společné skupiny. Jeden z původních 3 modřínů jsem nakonec vyměnil za menší exemplář, aby ve skupině nebyly dvě podobné rostliny.
Prozatimní výsledek mnohé naznačuje, není však jisté, zda se mi podaří napoprvé sesadit celé aranžmá do podoby, kterou mám v úmyslu (velký a nejmenší strom u sebe, nejmenší mírně vlevo vzadu, střední strom vlevo vepředu), protože kořeny velkého modřínu jsou robustní a nemusí umožnit přisazení malého modřínu do blízkosti velkého. S největší pravděpodobností se skupina ocitne na břidlicové desce. Výsledek přesazení vám na jaře samozřejmě ukážeme.

 

Fotografie ke tvarování naleznete ve fotogalerii

 

Náš internetový obchod www.bonsai-obchod.cz můžete i nadále využívat. Naleznete v něm bohatý sortiment misek, nářadí, substrátů, ale také kaligrafických potřeb ad.

f t g m